Ideakuvia

Tämä sivu toimii kuvagalleriana, josta voi poimia havainnollisia ideoita kaikille sopivan ja liikunnallisen sekä tarinallisuutta ja digitaalisuutta hyödyntävän leikkipuiston suunnitteluun.

Kuvat on suurimmaksi osaksi otettu hankkeen puitteissa tehdyillä tutustumismatkoilla.

Kuvat: Jere Kuusinen, Ville Hyyppä ja Raija Luona-Helminen

Maastonmukaisen liukumäen yläpäähän pääsee toiselta puolelta portaita pitkin, toiselta puolelta esteettömästi leveää, kovapintaista kulkuväylää pitkin.

KUVA 1. Ison laivan kannelle pääsee toiselta puolelta portaita pitkin, toiselta puolelta esteettömästi leveää, kovapintaista kulkuväylää pitkin.

Leveät, riittävän kovapintaiset kulkuväylät antavat apuvälineitä käyttävälle puistokävijällekin mahdollisuuden liikkua leikkivälineeltä toiselle ja osallistua tekemiseen.

KUVA 2. Leveät, riittävän kovapintaiset kulkuväylät antavat apuvälineitä käyttävälle puistokävijällekin mahdollisuuden liikkua leikkivälineeltä toiselle ja osallistua tekemiseen.

Puistoa hallitsee hahmo, jonka nenä toimii sekä sateensuojana, piilopaikkana, seikkailuluolana että kiipeilykohteena. Turva-alusta soveltuu esimerkiksi pyöräilyyn, rullaluisteluun ja potkulautailuun, mutta auttaa myös pyörätuolin käyttäjää liikkumaan puistossa.

KUVA 3. Puistoa hallitsee hahmo, jonka nenä toimii sekä sateensuojana, piilopaikkana, seikkailuluolana että kiipeilykohteena. Turva-alusta soveltuu esimerkiksi pyöräilyyn, rullaluisteluun ja potkulautailuun, mutta auttaa myös pyörätuolin käyttäjää liikkumaan puistossa.

Hiekkalaatikon toinen reuna on maanpintaan nähden sellaisella korkeudella, että pyörätuolilla pääsee mukavasti hiekkaleikkien äärelle.

KUVA 4. Hiekkalaatikon toinen reuna on maanpintaan nähden sellaisella korkeudella, että pyörätuolista pääsee mukavasti siirtymään hiekkaleikkien äärelle.

Yksinkertainen vanerinen kiipeilyalusta on asennettu maahan 10 asteen kulmaan. Myös liikuntarajoitteisten käyttäjien on mahdollista harjoitella vatsallaan "kiipeämistä".

KUVA 5. Yksinkertainen vanerinen kiipeilyalusta on asennettu maahan 10 asteen kulmaan. Myös liikuntarajoitteisten käyttäjien on mahdollista harjoitella vatsallaan “kiipeämistä”.

Yksinkertainen kulkuväylä mahdollistaa esteettömän siirtymisen leikkivälineeltä toiselle. Kaiteet tarjoavat tukea iäkkäämmille. Kesäaikaan puista saa suojaa auringolta; samalla puut ruokkivat kuuloaistia. Puita ympäröivällä matalalla aidalla voi tasapainoilla.

KUVA 6. Yksinkertainen kulkuväylä mahdollistaa esteettömän siirtymisen leikkialueelta toiselle. Kaiteet tarjoavat tukea iäkkäämmille. Kesäaikaan puista saa suojaa auringolta; samalla lehtien havina ruokkii kuuloaistia. Alueita ympäröivällä matalalla aidalla voi tasapainoilla.

Pyörätuolillakin kuljettava rata on rakennettu puiden katveeseen. Kesällä tuuhealehtiset puut muodostavat kulkuradalle lehtikatoksen.

KUVA 7. Pyörätuolillakin kuljettava rata on rakennettu puiden katveeseen. Kesällä tuuhealehtiset puut muodostavat kulkuradalle lehtikatoksen.

Levähdyspaikalle voi ripustaa myös esteettömyyttä edellyttäville sopivan keinun.

KUVA 8. Levähdyspaikalle voi ripustaa myös esteettömyyttä edellyttäville sopivan keinun.

Levähtämiseen tarkoitetut penkit voivat myös ruokkia tarinallisuutta ja mielikuvituksen käyttöä. Erilaisia pintoja on kiinnostavaa tunnustella.

KUVA 9. Levähtämiseen tarkoitetut penkit voivat myös ruokkia tarinallisuutta ja mielikuvituksen käyttöä. Erilaisia pintoja on kiinnostavaa tunnustella.

Kentäksi tarkoitetun nurmialueen reunus toimii penkkinä, palloesteenä ja tasapainoiluratana.

KUVA 10. Kentäksi tarkoitetun nurmialueen reunus toimii penkkinä, palloesteenä ja tasapainoiluratana.

Vauhtia ja voimakkaita aistielämyksiä kaipaavat puistokävijät innostuvat parkour-puistosta tai -alueesta.

KUVA 11. Vauhtia ja voimakkaita aistielämyksiä kaipaavat puistokävijät innostuvat parkour-puistosta tai -alueesta.

Laivan hylky kutkuttaa mielikuvitusta ja tuo tarinallisuutta leikkipuistoon. Ylös kiipeäminen tarjoaa haastetta sitä kaipaaville, mutta leikkeihin pystyy osallistumaan myös esteettömästi köysitasolta.

KUVA 12. Laivan hylky kutkuttaa mielikuvitusta ja tuo tarinallisuutta leikkipuistoon. Ylös kiipeäminen tarjoaa haastetta sitä kaipaaville, mutta leikkeihin pystyy osallistumaan myös esteettömästi köysitasolta.

Kesäisin aurinkosuoja on tärkeä, ja varjoa voi luoda monin eri toteutustavoin. Luontoelementtien säilyttäminen osana leikkipuistoympäristöä on toimiva ratkaisu.

KUVA 13. Kesäisin aurinkosuoja on tärkeä, ja varjoa voi luoda monin eri toteutustavoin. Luontoelementtien säilyttäminen osana leikkipuistoympäristöä on toimiva ratkaisu.

Trampoliinin voi upottaa turva-alustaan, jolloin se soveltuu monentasoisille käyttäjille.

KUVA 14. Trampoliinin voi upottaa turva-alustaan, jolloin se soveltuu monentasoisille käyttäjille.

Puut ja pensaat tuovat leikkipuistoon luonnollista äänimaailmaa. Lisäksi voi hyödyntää esimerkiksi tuulikellomaisesti kilkattavia kelloja. Ne tukevat kuuloaistin varaista orientoitumista ja esimerkiksi auttavat hahmottamaan, missä kohtaa kulkuväylää puiston käyttäjä on.

KUVA 15. Puut ja pensaat tuovat leikkipuistoon luonnollista äänimaailmaa. Lisäksi voi hyödyntää esimerkiksi tuulikellomaisesti kilkattavia kelloja. Ne tukevat kuuloaistin varaista orientoitumista ja esimerkiksi auttavat hahmottamaan, missä kohtaa kulkuväylää puiston käyttäjä on.

Luonnonmateriaaleja on mukava tunnustella. Näkövammaiset voivat hahmottaa tunnustelemalla patsaiden muotoja. Puiset hahmot tukevat myös puiston tarinallisuutta ja teemallisuutta.

KUVA 16. Luonnonmateriaaleja on mukava tunnustella. Näkövammaiset voivat hahmottaa tunnustelemalla patsaiden muotoja. Puiset hahmot tukevat myös puiston tarinallisuutta ja teemallisuutta.

Leikkipuistoon voi toteuttaa myös materiaalipankin, jonka ylläpitäminen on käyttäjien vastuulla. Leikkeihin voi napata lokerosta esimerkiksi käpyjä, havuja ja tikkuja. Seuraavan leikkipuistokävijän huomioon ottaminen tukee yhteisöllisyyttä: mitä leikkimateriaaleja häntä varten voisi jättää äsken omaan käyttöön otettujen tilalle?

KUVA 17. Leikkipuistoon voi toteuttaa myös materiaalipankin, jonka ylläpitäminen on käyttäjien vastuulla. Leikkeihin voi napata lokerosta esimerkiksi käpyjä, kaarnaa, havuja ja oksia. Seuraavan leikkipuistokävijän huomioon ottaminen tukee yhteisöllisyyttä: mitä kivaa häntä varten voisi jättää äsken omaan käyttöön otettujen tilalle?

Leikkipuiston luontoalueen ei tarvitse olla monimutkainen. Puunrungot, kivet ja kannot toimivat monenlaisissa leikeissä. Puista voi seurata vuodenaikojen vaihtumista ja kuunnella tuulen huminaa oksissa ja lehdissä. Syksyllä puistoon voi ottaa haravan mukaan.

KUVA 18. Leikkipuiston luontoalueen ei tarvitse olla monimutkainen. Puunrungot, kivet ja kannot toimivat monenlaisissa leikeissä. Puista voi seurata vuodenaikojen vaihtumista ja kuunnella tuulen huminaa oksissa ja lehdissä. Syksyllä puistoon voi ottaa haravan mukaan. Tasaisemmilla poluilla pääsee kulkemaan myös apuvälineiden käyttäjä.

Kaarikujan voi toteuttaa monella tavalla. Kovapintainen kulkuväylä mahdollistaa apuvälineen kanssa kulkijan liikkumisen ”intiaanikylässä”. Kujan korkeus taas mahdollistaa aikuisen osallistumisen leikkiin.

KUVA 19. Kaarikujan voi toteuttaa monella tavalla. Kovapintainen kulkuväylä mahdollistaa apuvälineen kanssa kulkijan liikkumisen ”intiaanikylässä”. Kujan korkeus taas mahdollistaa aikuisen osallistumisen leikkiin.

Kasviseinä voidaan toteuttaa helposti ja halvalla. Kevään tulleen istutuksia voidaan tehdä yhdessä puiston käyttäjien kanssa. Värien ja tuoksujen huomioimisen lisäksi istutuksina voi olla myös syötäviä lajikkeita.

KUVA 20. Kulkuväylien pintoja voidaan elävöittää erilaisia materiaaleja käyttämällä. Tuntokontrasteja voidaan käyttää myös orientaation apuna.

Kasviseinä voidaan toteuttaa helposti ja halvalla. Kevään tulleen istutuksia voidaan tehdä yhdessä puiston käyttäjien kanssa. Värien ja tuoksujen huomioimisen lisäksi istutuksina voi olla myös syötäviä lajikkeita.

KUVA 21. Kasviseinä voidaan toteuttaa helposti ja halvalla. Kevään tulleen istutuksia voidaan tehdä yhdessä puiston käyttäjien kanssa. Värien ja tuoksujen huomioimisen lisäksi istutuksina voi olla myös syötäviä lajikkeita.

Vain mielikuvitus on rajana erilaisia pintamateriaaleja valittaessa. Kengän pohjan alla ratisevat simpukan kuoret auttavat pääsemään merenrantatunnelmiin.

KUVA 22. Vain mielikuvitus on rajana erilaisia pintamateriaaleja valittaessa. Kengän pohjan alla ratisevat simpukan kuoret auttavat pääsemään merenrantatunnelmiin.

 

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 106. Turun ammattikorkeakoulu. Turku 2017. ISBN 978-952-216-617-3 (elektroninen). ISSN 1796-9972 (elektroninen). Julkaisu laadittu yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama julkaisu.

Julkaisu on saatavilla veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.